Heeft de groothandel nog toekomst?

15/06/2018

Technische groothandels onder druk

Van oudsher komt technisch materiaal via de groothandel bij de installateur terecht. Toch rijzen er de laatste jaren steeds meer vragen rond dat businessmodel. Sectorvakblad Power+ zat rond de tafel met Damien Vanden Dael (CEO Facq), Alexander Dewulf (CEO Cebeo) en Jos Voss (Rabobank). Heeft de groothandel nog toekomst?

Elk jaar brengt Rabobank een visie-rapport rond technisch groothandel uit. Hoewel de Nederlandse bank hierin beschrijft met welke opportuniteiten en bedreigingen onze noorderburen rekening moeten houden, is het document ook voor de Belgische markt uiterst interessant. 'Jullie staan inderdaad voor nagenoeg dezelfde uitdagingen als ons', beaamt Jos Voss. De sectorspecialist Groothandel bij Rabobank schrijft al jaren mee aan het rapport. Vandaag toetst Voss de theorie aan de praktijk. Samen met Alexander Dewulf en Damien Vanden Dael, respectievelijk CEO van Cebeo en Facq, zoekt hij een oplossing voor vijf hindernissen.

Klassieke keten onder druk

Niet enkel e-commerce, maar ook rechtstreekse verkoop van de fabrikant naar de installateur zet de groothandel onder druk. Dat fenomeen is echter niet nieuw. Fabrikanten als Viessmann maakten hier hun businessmodel van. 'Door niet via de groothandel te gaan, kunnen we beter waken over de kwaliteit van de installatie', zegt Niels Vermylen, communicatiemanager bij Viessmann. 'We kiezen voor vakmannen waar we zelf tevreden over zijn'.

Lees het volledige artikel online (pag. 22)

terug naar het overzicht

Verklaring over cookies